Przepis na dobry biszkopt na dużą blachę 📖

Przepis na biszkopt na dużą blachę:

Składniki:
- 12 jajek
- 300 g cukru
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj dużą blachę do pieczenia, wyłożenie jej papierem do pieczenia lub posmarowanie masłem i oprószenie mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Jeżeli chcesz, możesz dodać również cukier waniliowy dla dodatkowego aromatu.
3. W osobnym naczyniu ubij żółtka, a następnie dodaj je do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj masę.
4. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i dodaj je do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj łyżką lub spatulą, aby uniknąć utraty objętości.
5. Wylej masę na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadź.
6. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut do momentu, gdy biszkopt będzie sprężysty i lekko zrumieniony.
7. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i ostudź biszkopt na kratce. Następnie można go pokroić na dowolne kształty i udekorować według własnego upodobania.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry jabłecznik na dużą blachę
biszkopt na dużą blachę
wysoki biszkopt na dużą blachę
biszkopt do tortu na duza blache
udany biszkopt na dużą blachę