Przepis na wysoki biszkopt na dużą blachę 📖
Przepis na wysoki biszkopt na dużą blachę:Składniki:
- 10 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i przygotuj dużą prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. W drugiej misce ucieraj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż uzyskasz puszystą i jasną masę.
4. Dodaj przesianą mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia do masy z żółtek. Delikatnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolite ciasto.
5. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek do masy, delikatnie mieszając za pomocą drewnianej łyżki.
6. Gładkie ciasto przełóż na przygotowaną blachę i równomiernie je rozprowadź.
7. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy biszkopt stanie się złocisty i sprężysty w dotyku.
8. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź go na kratce.
9. Jeśli chcesz, możesz biszkopt przekroić na dwa cienkie blaty i nadziać ulubionym kremem lub dżemem.
10. Gotowy biszkopt możesz również udekorować bitą śmietaną, owocami lub posypkami według własnego gustu.
Smacznego!