Przepis na biszkopt do tortu rzucany 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.
4. Dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając do połączenia składników.
5. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, następnie delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
6. Przekładamy biszkoptową masę do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tortu na 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut lub do zrumienienia biszkoptu.
8. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i dajemy ostygnąć, a następnie wyjmujemy z formy.
9. Gotowy biszkopt możemy przekroić na pół i użyć do przygotowania tortu, dodając ulubioną masę lub krem pomiędzy warstwami.

Podobne przepisy

biszkopt rzucany z 6 jaj
biszkopt rzucany z 7 jaj
biszkopt rzucany z 8 jaj
biszkopt rzucany z 4 jaj
biszkopt rzucany