Przepis na biszkopt do wuzetki 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż spód tortownicy średnicy 22 cm papierem do pieczenia, a boki natłuszczonymi masłem.

2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj, dodając szczyptę soli, aż powstaną sztywne, błyszczące szczypanki. Dodawaj cukier stopniowo, cały czas mieszając, aż uzyskasz gęstą i jednolitą masę.

3. W drugiej misce zmiksuj żółtka z ekstraktem waniliowym na gładką masę.

4. Dodaj do ubitych białek żółtka z wanilią, delikatnie mieszając szpatułką. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki, wykonując ruchy od góry do dołu.

5. Wlej przygotowane ciasto do tortownicy i wyrównaj wierzch. Piecz biszkopt przez około 30-35 minut, aż będzie lekko złocisty i suchy na powierzchni.

6. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na kratce. Po całkowitym ostudzeniu możesz pokroić biszkopt na warstwy i użyć do przygotowania swojej ulubionej wuzetki.

Podobne przepisy

ciasta wuzetki
krem do wuzetki
ciasto do wuzetki
mase do wuzetki
biszkopt xxl