Przepis na ciasta wuzetki 📖

Przepis na ciasta wuzetki:

Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 słoiczek dżemu (np. wiśniowego)

Wykonanie:
1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
3. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, formując gładką kulę.
5. Ciasto zawin w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
6. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
7. Wytnij szklanką lub foremką kółka, następnie z każdego kółka wycięcie mniejsze okrągłe otwory, tworząc charakterystyczne "wuzetki".
8. Układaj ciastka na przygotowanej blaszce.
9. Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut, aż staną się lekko złociste.
10. Po upieczeniu, ostudź ciastka i nadziej je dżemem.
11. Gotowe ciasta wuzetki możesz polukrować przed podaniem lub zostawić w naturalnym wyglądzie.

Smacznego!

Podobne przepisy

mase do wuzetki
ciasto do wuzetki
biszkopt do wuzetki
krem do wuzetki
ciasta tiramisu