Przepis na biszkopt xxl 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
3. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodajemy żółtka do masy białkowej, cały czas ubijając.
5. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
6. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
7. Masę biszkoptową przekładamy do dużego prostokątnego tortownicy (ok. 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistej barwy i będzie sprężysty w dotyku.
9. Gdy biszkopt ostygnie, możemy go przekroić na dwie połowy lub użyć jako jednolity spód do tortu.
10. Gotowy biszkopt XXL możemy dekorować ulubionymi kremami, owocami lub polewą czekoladową.
Smacznego!