Przepis na biszkopt xxl 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
3. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodajemy żółtka do masy białkowej, cały czas ubijając.
5. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
6. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
7. Masę biszkoptową przekładamy do dużego prostokątnego tortownicy (ok. 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistej barwy i będzie sprężysty w dotyku.
9. Gdy biszkopt ostygnie, możemy go przekroić na dwie połowy lub użyć jako jednolity spód do tortu.
10. Gotowy biszkopt XXL możemy dekorować ulubionymi kremami, owocami lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt ii
biszkopt z 2 jaj
biszkopt fi 26
biszkopt z 3 jaj
biszkopt z 5 jaj