Przepis na biszkopt jabłkowy 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jabłka
- 1 cytryna
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- masło do natłuszczenia formy

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść formę do pieczenia masłem.
2. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka umieść w jednej misce, a żółtka w innej.
3. Do miski z białkami dodaj cukier i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana.
4. Następnie dodaj żółtka do piany z białek i delikatnie wymieszaj.
5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do miski z jajkami i wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
6. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
7. Dodaj jabłka do ciasta, wymieszaj delikatnie, tak aby owoce równomiernie rozmieszczały się w masie.
8. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i wyrównaj wierzch.
9. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż stanie się złotobrązowy i sprężysty.
10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Gotowy biszkopt jabłkowy można podać samodzielnie lub polać lukrem, a także udekorować bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Podobne przepisy

mus jablkowy
ocet jabłkowy co
www ocet jabłkowy
chłodnik jabłkowy
kisiel jablkowy