Przepis na mus jablkowy 📖

Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wody
- bita śmietana do podania

Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyj, obrób i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
2. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier oraz cynamon.
3. Dodaj pokrojone jabłka i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną rozpadać się.
5. Jabłka dokładnie zmiksuj blenderem lub przez wolnoobrotową maszynkę do mielenia mięsa.
6. Uzyskany mus przecedź przez sito, aby pozbyć się ewentualnych kawałków skórki i miąższu.
7. Podawaj w miseczkach z bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

kisiel jablkowy
www ocet jabłkowy
chłodnik jabłkowy
bimber jabłkowy
biszkopt jabłkowy