Przepis na biszkopt joli 📖
Przepis na biszkopt Joli:Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej okrągłą, o średnicy około 24 cm, i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka w osobnej misce z dodatkiem szczypty soli, aż uzyskasz sztywną pianę.
3. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Możesz używać miksera lub trzepaczki, aż masa stanie się jasna i powiększy swoją objętość.
4. Do masy żółtkowej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki drewnianą łyżką, wykonując ruchy łukowe, aby nie zniszczyć struktury masy.
5. Następnie dodaj ubitą pianę z białek do masy i ponownie składniki delikatnie wymieszaj. Staraj się to robić powoli, aby nie "zadusić" pęcherzyków powietrza.
6. Gotową masę biszkoptową przelej do przygotowanej formy i wyrównaj jej powierzchnię.
7. Wstaw formę do piekarnika i piecz biszkopt przez około 25-30 minut, aż się zarumieni i wyrośnie. Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wkłuwając w niego patyczek - jeśli wyjdzie suchy, to znak, że ciasto jest gotowe.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia. Następnie delikatnie odłącz go od formy i usuń papier do pieczenia.
9. Gotowy biszkopt możesz przełożyć ulubionym kremem, owocami lub polewą, według własnych preferencji. Smacznego!