Przepis na biszkopt y joli 📖

Oto przepis na biszkopt y joli:

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia do miski z żółtkami i cukrem, delikatnie mieszając całość.
5. Następnie dodaj ubitą pianę z białek do miski z masą żółtkową. Delikatnie wymieszaj składniki, wykonując ruchy z dołu do góry za pomocą drewnianej łyżki.
6. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut (lub do momentu, gdy po wbiciu patyczka do środka biszkoptu nie będzie na nim żadnych resztek ciasta).
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
9. Po ostudzeniu możesz przekroić biszkopt na pół i nadziewać według własnego uznania, na przykład kremem budyniowym, owocami lub innym ulubionym kremem.
10. Gotowy biszkopt y joli możesz udekorować według własnych preferencji, na przykład posypując go cukrem pudrem lub dodając ulubione owoce na wierzch.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt joli
wz joli
rafaello joli
kopytka joli
szarlotka joli