Przepis na biszkopt keto 📖
Oto przepis na biszkopt keto:Składniki:
- 6 jajek
- 150g mielonego migdałowego mąka (można również użyć mąki kokosowej)
- 2 łyżki erytrolu lub innego niskokalorycznego słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia biszkoptu - można wykorzystać tortownicę o średnicy 20 cm lub prostokątną formę.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
3. Białka ubij na sztywną pianę przy użyciu miksera.
4. W osobnej misce wymieszaj żółtka, erytrol (lub inny słodzik) oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dodaj mąkę migdałową (lub kokosową) i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Stopniowo dodawaj ubite białka do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie zniszczyć struktury piany.
6. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
7. Piecz biszkopt przez około 25-30 minut, aż będzie puszysty i lekko zrumieniony na wierzchu.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź go na kratce. Możesz przechowywać go w lodówce przed dalszą obróbką lub dekoracją.
Teraz możesz użyć tego biszkoptu jako podstawy do innych keto deserów, na przykład tortu bez węglowodanów.
Smacznego!