Przepis na biszkopt mala blaszka 📖

Przepis na biszkopt w małej blaszce:

Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą.
3. Następnie dodajemy stopniowo cukier do ubitych białek, cały czas mieszając.
4. Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy do masy z białkami, delikatnie mieszając.
5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki, aby nie opadły ubite białka.
6. Blaszkę (o wymiarach około 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę.
7. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
8. Biszkopt pieczemy przez około 20-25 minut, aż lekko się zarumieni i sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest gotowy.
9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
10. Gotowy biszkopt można dowolnie dekorować lub przekładać ulubionymi kremami i owocami.

Podobne przepisy

jabłecznik mała blaszka
sernik mała blaszka
biszkopt okrągła blaszka
biszkopt mała forma
biszkopt mała cukierenka