Przepis na biszkopt okrągła blaszka 📖
Składniki:- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż okrągłą blaszkę o średnicy około 22-24 cm papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
3. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.
4. Dodaj do masy żółtkowej 2 łyżki gorącej wody i kontynuuj ubijanie.
5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodaj do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
6. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, lekko mieszając całość, tak aby powstała jednolita masa.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i wyrównaj wierzch.
8. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
10. Po ostudzeniu biszkoptu możesz go wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i przekroić na dwie równe części.
Gotowy biszkopt możesz polać ulubionym kremem, dodać owoce lub wykorzystać do przygotowania tortu. Smacznego!