Przepis na sernik mała blaszka 📖
Składniki:- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka homogenizowanego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Herbatniki rozgnieć w misce na drobne okruszki.
2. Masło rozpuść w garnku, a następnie dodaj do herbatników. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
3. Blaszkę o wymiarach około 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadź masę z herbatników, dociskając do dna. Odstaw do lodówki na 15 minut.
4. W misce umieść serek homogenizowany i cukier. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Do masy serowej dodaj jajka, mąkę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszaj, aż składniki będą dobrze połączone.
6. Masę serową wylej na herbatnikową bazę w blaszce.
7. Blaszkę z sernikiem umieść w nagrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
8. Po upieczeniu wyjmij sernik z pieca i pozostaw do ostygnięcia w blaszce.
9. Gdy sernik ostygnie, możesz go schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
10. Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Smacznego!