Przepis na biszkopt menu dorotki 📖
Biszkopt Menu Dorotki to delikatne i puszyste ciasto idealne na różne okazje. Oto przepis:Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się gładka i sztywna.
3. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy.
4. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
5. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa.
6. Przekładamy ciasto do tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut, aż biszkopt będzie złocisty.
8. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy go w formie przez kilka minut.
9. Następnie delikatnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia na kratce.
10. Gotowy biszkopt możemy polać czekoladą, udekorować owocami lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!