Przepis na biszkopt o srednicy 26 cm 📖

Przepis na biszkopt o średnicy 26 cm:

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Dodaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
5. Powoli dodawaj żółtka do masy białkowej, cały czas mieszając.
6. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną.
7. Delikatnie wymieszaj składniki, używając ruchów od dołu do góry.
8. Przełóż ciasto do formy o średnicy 26 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złotobrązowy i jędrny.
10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
11. Gdy biszkopt jest całkowicie schłodzony, możesz go przekroić na dwie równe części i nadziać ulubionym kremem lub dżemem.
12. Gotowy biszkopt można ozdobić bitą śmietaną, owocami lub posypką.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt o srednicy 28 cm
biszkopt o srednicy 20 cm
biszkopt o średnicy 30 cm
tort o srednicy 26
tort o średnicy 24 cm