Przepis na tort o srednicy 26 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200g mąki
- 200g cukru
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400ml śmietanki kremówki
- 200g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. W osobnej misce ubij białka na sztywno.
4. Do masy z żółtek dodaj masło i utrzyj, aż powstanie jednolita masa.
5. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
6. Dodaj ubite białka do masy i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
7. Na koniec dodaj kakao i ponownie delikatnie wymieszaj.
8. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz tort w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż będzie ładnie wyrośnięty i złocisty.
10. Po upieczeniu wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
11. W międzyczasie przygotuj krem: na kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę.
12. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
13. Do ubitej śmietanki dodaj letnią, rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj delikatnie.
14. Gdy tort całkowicie ostygnie, przekrój go na 3 części poziomo.
15. Każdą warstwę smaruj równą porcją kremu, a na wierzchu udekoruj pozostałym kremem.
16. Opcjonalnie możesz posypać tort wiórkami czekoladowymi lub dodać owoce.
17. Przechowuj tort w lodówce do momentu podania. Odpowiednią porcję pokrojonych kawałków można podać gościom. Smacznego!