Przepis na biszkopt o średnicy 30 cm 📖

Przepis na biszkopt o średnicy 30 cm:

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając.
4. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
5. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
6. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
7. Przygotowujemy formę o średnicy 30 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
8. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut.
9. Biszkopt pod koniec pieczenia sprawdzamy, wkładając do niego patyczek. Jeśli wychodzi suchy, oznacza to, że jest gotowy.
10. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
11. Posiadający około 1 cm grubości biszkopt przekładamy na paterę i przeznaczamy do dalszej dekoracji lub używamy jako podstawę do tortu.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt o srednicy 28 cm
biszkopt o srednicy 20 cm
biszkopt o srednicy 26 cm
tort o srednicy 26
tort o średnicy 24 cm