Przepis na biszkopt pod sernik na zimno 📖
Przepis na biszkopt pod sernik na zimno:Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g serka homogenizowanego
- 250 g twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
- ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
2. Następnie dodajemy żółtka, ciągle miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
3. Masę biszkoptową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.
4. Gdy biszkopt wystygnie, przygotowujemy krem serowy. W osobnej misce mieszamy serek homogenizowany, twaróg, cukier puder oraz śmietankę kremówkę.
5. Oddzielnie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do kremu serowego. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Na wystudzonym biszkopcie rozprowadzamy równomiernie przygotowany krem serowy.
7. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby sernik dobrze stężał.
8. Przed podaniem można udekorować sernik ulubionymi owocami.
Smacznego!