Przepis na biszkopt ryżowy 📖

Przepis na biszkopt ryżowy:

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj foremkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem i posyp mąką.

2. Oddziel białka od żółtek. Utrzymuj je w osobnych miseczkach.

3. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij pianę mikserem na wysokich obrotach. Powinna być sztywna i puszysta.

4. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem, aż uzyskasz jasną i puszystą masę.

5. Do masy jajecznej dodaj ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj.

6. Przesiej mąkę ryżową i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

7. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj, wykonując lekkie ruchy, aby nie opadła pianka.

8. Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.

9. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy wierzch stanie się złocisty i sprężysty, a wbity patyczek będzie suchy.

10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź go w formie przez około 10 minut. Następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Gotowy biszkopt ryżowy można podawać samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania tortów, ciastek lub innych deserów. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron ryżowy
krupnik ryżowy
pudding ryżowy
makaron ryżowy z kurczakiem
makaron ryżowy z tofu