Przepis na pudding ryżowy 📖
Składniki:- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- cynamon do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W rondlu wymieszaj ryż, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i sól.
2. Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż ryż będzie miękki. W czasie gotowania od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do dna naczynia.
3. Gdy ryż jest gotowy, wyłącz ogień i pozostaw go w rondlu na około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby stworzyć konsystencję kremowego pudding'u.
4. Przełóż gotowy pudding ryżowy do pucharków lub miseczek.
5. Jeśli lubisz, posyp pudding cynamonem.
6. Gotowy pudding ryżowy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!