Przepis na biszkopt rzucany o podłogę 📖

Przepis na biszkopt rzucany o podłogę:

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- masło lub margaryna do wysmarowania formy do pieczenia
- mąka do posypania formy

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Oddziel białka od żółtek jajek.
3. W osobnej misce ubij białka jajek z solą na sztywną pianę.
4. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
5. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
6. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
7. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając, aż wszystko dokładnie połączy się.
8. Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją masłem lub margaryną, a następnie posyp mąką.
9. Przelej przygotowaną masę do formy.
10. Delikatnie potrząśnij formą, aby równomiernie rozłożyć masę i pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
11. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, lub do momentu, gdy biszkopt stanie się złocisty i sprężysty.
12. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź w formie przez kilka minut.
13. Następnie wyjmij biszkopt z formy i odwróć go na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Gotowy biszkopt możesz wykorzystać jako podstawę dla różnego rodzaju tortów, nadziewać go kremem, owocami lub bitą śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt rzucany z 8 jaj
biszkopt rzucany z 6 jaj
biszkopt rzucany z 7 jaj
biszkopt rzucany
biszkopt rzucany z 4 jaj