Przepis na biszkopt w prostokątnej blaszce 📖
Oto przepis na biszkopt w prostokątnej blaszce:Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jaja oddzielamy na żółtka i białka, wkładając do dwóch osobnych miseczek.
2. Białka ubijamy mikserem dodając szczyptę soli, aż do momentu, gdy utworzy się sztywna piana.
3. Następnie, stopniowo dodajemy cukier do piany, ubijając całość, aż do momentu, gdy będzie gładka i puszysta.
4. Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę pszeniczną wraz z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie, aż do połączenia składników.
5. Następnie, do masy żółtkowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając je za pomocą łyżki, aby zachować puszystość ciasta.
6. Blaszkę o wymiarach prostokątnych smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie, wylewamy ciasto do blaszki, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste w dotyku.
8. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia.
9. Gdy biszkopt dobrze ostygnie, możemy go pokroić na kawałki i podać jako samodzielne ciasto lub wykorzystać do przygotowania innych deserów, jak na przykład tortów czy ciast.
Smacznego!