Przepis na biszkopt winiary 📖
Przepis na biszkopt Winia ry:Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawa do biszkoptu (opcjonalnie)
- Szczypta soli
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodajemy jedno po drugim żółtka, każde dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnego.
5. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając całość.
6. Jeśli chcemy, możemy również dodać przyprawę do biszkoptu, np. wanilię lub skórkę cytrynową.
7. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie lekko złocisty i elastyczny w dotyku.
9. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
10. Gotowy biszkopt można podzielić na dwie części i nadziać ulubionym kremem lub dżemem, a następnie udekorować lukrem, bitą śmietaną lub owocami.
Smacznego!