Przepis na żurek winiary 📖
Żurek to tradycyjna polska zupa, która potrzebuje czasu do odpowiedniego zakwaszenia. Przedstawię Ci przepis na żurek w wersji klasycznej:Składniki:
- 1 kiszka śląska
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1/2 szklanki śmietany
- kiełbasa do podania
- 4 jajka
Przygotowanie:
1. Kiełbasę sparzamy wrzątkiem i kroimy na plasterki. Możemy zrumienić je na patelni.
2. W garnku gotujemy kiełbasę w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kilku ziaren pieprzu. Dodajemy również sól do smaku.
3. Obieramy cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler, po czym kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z kiełbasą.
4. Gotujemy zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
5. W miseczce rozpuszczamy mąkę w śmietanie i zakwasie, dodajemy trochę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.
6. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż żurek zgęstnieje.
7. Oddzielamy żółtka od białek jajek. Ubijamy białka na sztywną pianę.
8. Do garnka dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie i zdejmujemy z ognia.
9. Podajemy żurek z kiełbasą, posypany zielonym szczypiorkiem i kawałkami białka jajek.
Smacznego!