Przepis na biszkopt z jabłkami 📖
Składniki:- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy na pianę, stopniowo dodając cukier. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta i kremowa.
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, następnie dodajemy delikatnie do masy jajecznej, mieszając łopatką.
3. Jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
4. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
5. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego ciasto biszkoptowe.
6. Na wierzchu równomiernie układamy podsmażone jabłka.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
8. Po upieczeniu posypujemy biszkopt cukrem pudrem.
9. Studzimy i pokrajamy na porcje.
Smacznego!