Przepis na dobry biszkopt z jabłkami 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- szczypta cynamonu

Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a następnie przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem i wysypując mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera.
3. W osobnej misce wymieszaj żółtka, cukier i cukier wanilinowy aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Dodaj olej do masy żółtkowej i dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia do masy żółtkowej, mieszając delikatnie.
6. Następnie dodaj ubite białka do ciasta i ponownie mieszaj delikatnie, aby utworzyć jednolitą, puszystą masę.
7. Przełóż połowę ciasta do przygotowanej formy do pieczenia.
8. Na ciasto połóż połowę plasterków jabłek, posypując je delikatnie cynamonem.
9. Wlej pozostałą część ciasta na warstwę jabłek.
10. Ponownie ułóż plasterki jabłek na wierzchu ciasta i posyp je cynamonem.
11. Umieść formę w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 40-45 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru i stanie się sprężysty.
12. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt z jabłkami
dobry biszkopt z 8 jaj
dobry biszkopt z 6 jaj
dobry biszkopt
dobry biszkopt z 4 jaj