Przepis na risotto z jabłkami 📖
Oto przepis na risotto z jabłkami:Składniki:
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
2. W rondlu rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulę przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista.
3. Dodaj jabłka i smaż przez 2-3 minuty, a następnie odłóż je na talerz.
4. W tym samym rondlu roztop pozostałe masło i dodaj ryż. Smaż go na średnim ogniu, mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty.
5. Wlej wino i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje.
6. Dodaj 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powtarzaj ten proces, dodając bulion porcjami, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente.
7. Wróć jabłka i cebulę do rondla z ryżem. Dodaj starty parmezan i mieszaj delikatnie, aż ser się roztopi. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw risotto pod przykryciem na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
9. Przełóż risotto z jabłkami na talerze i podawaj od razu. Możesz posypać dodatkowym parmezanem lub pietruszką. Smacznego!