Przepis na blok czekoladowy 📖

Przepis na blok czekoladowy:

Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 250 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Rozpuszcz masło w rondlu i dodaj do niego obie czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
3. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na gęstą masę.
4. Wymieszaj ostudzoną masę czekoladową z ubitymi żółtkami i cukrem.
5. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
6. Na koniec delikatnie dodaj ubite białka i wymieszaj ostrożnie, by nie zniszczyć pianki.
7. Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min.
9. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pocięcie na bloki.

Smacznego!

Podobne przepisy

blok czekoladowy tradycyjny
biszkopt czekoladowy z 5 jaj
biszkopt czekoladowy z 8 jaj
brownie czekoladowy
mazurek czekoladowy