Przepis na mazurek czekoladowy 📖

Składniki:
- 250g herbatników
- 150g masła
- 250g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów

Wykonanie:
1. W mikserze rozdrobnij herbatniki na drobne okruszki.
2. W garnku rozpuść masło i 100g czekolady. Dodaj mleko i cukier, całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
3. Zdejmij garnek z ognia i postaw go na boku, aby przestygł.
4. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Do masy czekoladowej dodaj żółtka i kakao, dokładnie wymieszaj.
6. Następnie dodaj posiekane orzechy i migdały, wymieszaj.
7. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
8. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią przygotowaną masę.
9. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.
10. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
11. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią wierzch ostudzonego mazurka.
12. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
13. Po schłodzeniu możesz udekorować mazurek dodatkowo np. posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.
14. Mazurek czekoladowy gotowy! Możesz podawać go na świątecznym stole lub przy specjalnych okazjach. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto mazurek czekoladowy
biszkopt czekoladowy z 6 jaj
biszkopt czekoladowy z 5 jaj
biszkopt czekoladowy z 8 jaj
tort mus czekoladowy