Przepis na boczek pieczony 📖

Składniki:

- 1 kg boczku wieprzowego
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Oczyść boczek z nadmiaru tłuszczu i skórek, ale pozostaw część tłuszczu, żeby mięso nie było suche.
2. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek i paprykę słodką. Następnie dodaj miód i oliwę. Wymieszaj dokładnie.
3. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
4. Włóż boczek na blaszkę do pieczenia i wmasuj marynatę w mięso z obydwu stron.
5. Wstaw blaszkę z boczkiem do piekarnika i piecz przez około 45-60 minut.
6. Gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami lub surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

tosty boczek
boczek gyros
boczek na imprezę
mielone boczek
boczek rolowany