Przepis na boczek rolowany 📖
Składniki:- 1 kg płata boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- sznurek do zawijania
Wykonanie:
1. Rozłożyć płat boczku na desce i dokładnie go osuszyć.
2. Cebule i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na patelni.
3. W miseczce wymieszać musztardę, miód i ocet balsamiczny. Dołożyć podsmażone cebule i czosnek i dokładnie wymieszać.
4. Przygotowanym farszem posmarować płat boczku z obu stron. Posolić i popieprzyć.
5. Zwinąć boczek na rulon i związać sznurkiem.
6. Rulon umieścić w blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Następnie odkroić sznurek i pokroić na plasterki.
8. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!