Przepis na boeuf stroganow strogonow 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny (filet lub polędwica)
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Instrukcje:
1. Wołowinę pokrój w cienkie paski.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wilgoci.
6. Przełóż zawartość patelni do miski.
7. Na tej samej patelni usmaż na małym ogniu wołowinę przez około 3-4 minuty, aż będzie delikatnie różowa.
8. Dodaj do mięsa przecier pomidorowy i musztardę, całość wymieszaj.
9. Wlej do patelni śmietanę i delikatnie zagotuj.
10. Dodaj ponownie zawartość miski, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
11. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
12. Podawaj gorące danie posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

boeuf strogonow ewa gotuje
boeuf strogonow z grzybami
oryginalny boeuf strogonow
boeuf strogonow z ogórkiem kiszonym
a'la strogonow