Przepis na oryginalny boeuf strogonow 📖
Oto przepis na oryginalny boeuf strogonow:Składniki:
- 500g wołowiny (filet mignong lub polędwica)
- 2 cebule
- 200g pieczarek
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Wołowinę pokrój na cienkie paski, a cebulę oraz pieczarki na plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a następnie dodaj pieczarki i smaż je przez kilka minut.
3. Dodaj do patelni mięso i smaż je do momentu, kiedy będzie delikatne i lekko różowe.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy oraz śmietanę kremówkę. Następnie dodaj mieszankę do mięsa i warzyw.
5. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
6. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie dobrze przyprawione.
7. Podawaj boeuf strogonow na talerzach, posypany posiekaną natką pietruszki.
8. Możesz podać go jako danie główne z ryżem, kluskami lub ziemniakami.
Smacznego!