Przepis na boeuf strogonow ewa gotuje 📖

Oto przepis na boeuf strogonow:

Składniki:
- 500 g filetów wołowych
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Filety wołowe umyj i pokrój w cienkie paski.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a pieczarki połówki.
3. W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj olej. Wrzuć do garnka cebulę i smaż ją na złoty kolor.
4. Dodaj do cebuli pieczarki i smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie.
5. Przełóż smażone pieczarki i cebulę na talerz i odłóż na bok.
6. Do tego samego garnka włóż pokrojony w paski wołowinę i smaż ją przez kilka minut, aż będzie delikatnie różowa.
7. Dodaj musztardę, koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.
8. Wsyp smażone pieczarki i cebulę do garnka z miesem i dobrze wymieszaj.
9. Dus gotową mieszankę przez kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
10. Podawaj boeuf strogonow na gorąco, najlepiej z ryżem lub kluskami.

Smacznego!

Podobne przepisy

boeuf strogonow z grzybami
oryginalny boeuf strogonow
boeuf stroganow strogonow
boeuf strogonow z ogórkiem kiszonym
a'la strogonow