Przepis na brownie cukinii 📖
Przepis na brownie cukinii:Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: 50g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odcisnij nadmiar soku.
2. W małym garnku rozpuść masło wraz z pokrojoną w kostkę czekoladą na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
3. W dużej misce wymieszaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
4. Dodaj do miski masę czekoladową i wymieszaj.
5. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.
6. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do miski z masą czekoladową. Wymieszaj do połączenia składników.
7. Opcjonalnie, dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj.
8. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut, do momentu gdy wsadzony w środek patyczek będzie wilgotny, ale nie mokry.
10. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw brownie do ostudzenia przed krojeniem na kwadratowe porcje.
Smacznego!