Przepis na brownie czekoladowe bez cukru 📖
Oto przepis na brownie czekoladowe bez cukru:Składniki:
- 150g masła
- 150g czekolady gorzkiej (zawartość kakao około 70-85%)
- 4 jajka
- 120g cukru zastępczego (np. stewii lub ksylitolu)
- 80g mąki (może być pszennej lub migdałowej dla bezglutenowej wersji)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie garść orzechów lub bakalii (np. orzechy włoskie, migdały, rodzynki)
Przygotowanie:
1. Na początku rozpuść masło w rondelku na małym ogniu. Dodaj posiekaną czekoladę i całość mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem zastępczym na puszystą masę.
3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj.
4. Następnie wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać orzechy lub bakalie i wymieszać.
6. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i preferowanej konsystencji brownie - im krócej pieczone, tym będą bardziej miękkie w środku).
8. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Smacznego!