Przepis na brownie z orzechami czekoladowe 📖

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce ubij cukier, jajka i ekstrakt waniliowy na jednolitą masę.
3. Dodaj ostygniętą czekoladę i masło do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.
5. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a środek wilgotny.
8. Po upieczeniu wyciągnij formę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
9. Kiedy brownie będzie całkowicie zimne, pokrój je na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

brownie z orzechami
brownie z karmelem i orzechami
brownie z orzechami pekan
ciasto brownie z orzechami
ciasto czekoladowe z orzechami