Przepis na brownie mokre 📖

Oto prosty przepis na mokre brownie:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 50g kakao
- szczypta soli
- opcjonalnie: 100g orzechów włoskich lub kawałki czekolady (do posypania)

Przygotowanie:
1. Przed rozpoczęciem, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż blaszkę o wymiarach około 20x20 cm papierem do pieczenia.
2. W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. W dużej misce wymieszaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
4. Do miski z jajkami i cukrem dodaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszając ciągle.
5. Następnie dodaj mąkę, kakao i sól, delikatnie mieszając aż składniki się połączą.
6. Jeśli dodajesz orzechy lub kawałki czekolady, możesz je teraz wymieszać z ciastem lub posypać na wierzchu.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.
8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Pamiętaj, że wewnątrz ciasto powinno być wilgotne, więc nie przepełniaj je pieczeniem.
9. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do ostygnięcia.
10. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki mokre
ciasto czekoladowe mokre
bezy mokre w środku
mokre wilgotne ciasto marchewkowe
brownie fit