Przepis na ciasto czekoladowe mokre 📖

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jaja
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: łyżka kakao

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. W osobnym garnku rozpuść masło.
3. W misce wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło oraz cukier, a następnie dodaj jaja.
4. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
5. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jeśli chcesz, kakao. Delikatnie wymieszaj składniki, aby powstała gładka masa.
6. Przełóż ciasto do foremki o średnicy 20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wychodzi suchy, możesz wyjąć ciasto.
8. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie możesz go udekorować ulubionymi dodatkami, jak np. bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi czy posypką czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

mokre wilgotne ciasto marchewkowe
babeczki mokre
brownie mokre
bezy mokre w środku
ciasto czekoladowe