Przepis na brownie po niemiecku 📖
Przepis na niemieckie brownie:Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 170g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 120g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szczypta soli
- 100g orzechów włoskich (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarach około 20x20cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W garnku na wolnym ogniu rozpuść masło wraz z czekoladą, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. W osobnej misce roztrzep jajka z cukrem, a następnie dodaj stopione masło z czekoladą. Dobrze wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól do miski z masą czekoladowo-jajeczną. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Jeśli chcesz dodać orzechy włoskie, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do przygotowanej formy do pieczenia i wyrównaj wierzch.
7. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch brownie stanie się chrupiący, a środek pozostanie wilgotny.
8. Wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na kwadratowe porcje.
9. Smacznego!