Przepis na brownie w kokilkach 📖

Oto prosty przepis na brownie w kokilkach:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: orzechy lub bakalie (np. orzechy włoskie, migdały, rodzynki)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Kokilki lub foremki do muffinek posmaruj masłem lub wyłóż papilotkami.
3. W rondelku lub misce nad garnkiem zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień. Umieść miskę wodoodporną na garnku (bain-marie).
4. W miskę wodoodporną dodaj gorzką czekoladę i masło. Mieszaj delikatnie, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
5. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
6. Do miski z jajkami i cukrem dodaj stopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie mieszaj zbyt długo aby ciasto nie stwardniało.
8. Jeśli chcesz dodać orzechy lub bakalie, wymieszaj je teraz z ciastem.
9. Przelej ciasto równomiernie do kokilek.
10. Wstaw kokilki do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut (czas pieczenia może nieznacznie się różnić w zależności od piekarnika). Upewnij się, że środek brownie jest lekko wilgotny po wyjęciu z pieca - takie są najlepsze!
11. Pozwól brownie ostygnąć w kokilkach przez kilka minut, a następnie wyjmij je delikatnie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Nakładaj ciasto do kokilek dokładnie, aby osiągnąć równomierne porcje. Możesz ozdobić gorzką czekoladą lub posypać kakao przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik w kokilkach
zapiekanki w kokilkach
proste ciasto w kokilkach
brownie
brownie fit