Przepis na zapiekanki w kokilkach 📖
Przepis na zapiekanki w kokilkach:Składniki:
- 6 kajzerki
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g żółtego sera
- 4 jajka
- 150ml mleka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Kajzerki przekrój na połowę i wydrąż miąższ, pozostawiając grubą skórkę.
3. Pieczarki, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
4. Rozgrzej patelnię z masłem i dodaj pieczarki, cebulę i czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na dnie każdej kokilki ułóż połówkę kajzerki, a następnie nałóż porcję smażonych warzyw.
6. Na wierzch warzyw połóż kawałki żółtego sera.
7. W misce wymieszaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Delikatnie wlej mieszankę do kokilek, napełniając je prawie do brzegu.
8. Wstaw kokilki do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż jajka się ścięną i zapiekanka nabierze złotego koloru.
9. Wyjmij zapiekanki z kokilek i podawaj od razu, najlepiej jeszcze ciepłe.
Smacznego!