Przepis na brownie z buraka 📖

Oto prosty przepis na brownie z buraka:

Składniki:
- 250 g startego surowego buraka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- opcjonalne dodatki np. orzechy włoskie

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W rondelku na małym ogniu roztop masło i czekoladę, mieszając, aż do kompletnego rozpuszczenia. Ostawić z boku, aby przestygło.
3. W osobnej misce wymieszaj startego buraka, cukier, jajka, mąkę, kakao i sól. Dokładnie wymieszaj.
4. Połącz zawartość rondelka z wilgotnymi składnikami i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
5. Jeśli używasz dodatków, np. orzechów włoskich, dodaj je teraz do masy i wymieszaj.
6. Przelej masę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
7. Piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a w środku nadal lekko wilgotny.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz pokroić na kwadraty lub prostokąty i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

burgery z buraka
bimber z buraka
buraka chłodnik
tatara z buraka
carpaccio z buraka