Przepis na brownie z karmelem i orzechami 📖

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka karmelu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Instrukcje:
1. Przygotuj blaszkę o wymiarach około 20x20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i delikatnie natłuść.

2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.

3. W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

4. Do masła z cukrem dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.

5. Następnie dodaj mąkę, kakao i sól. Ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.

6. Do przygotowanej mieszanki dodaj karmel i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj.

7. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i wyrównaj wierzch.

8. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, do momentu gdy wierzch będzie lekko stwardniały, ale w środku ciasto będzie jeszcze wilgotne.

9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie porcję ciasta na kwadraty i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

brownie z orzechami
brownie z orzechami pekan
ciasto brownie z orzechami
brownie z orzechami czekoladowe
andruty z karmelem