Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką 📖

Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 75g masła, roztopionego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:
- 50g mąki
- 50g cukru
- 50g masła, zimnego

1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby drożdże aktywowały się.

2. Do miski dodaj cukier, roztopione masło, jajko, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj.

3. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze odrobinę mąki.

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasta, zdejmij ściereczkę i delikatnie wyrabiaj je na stolnicy, aby usuńć powietrze.

6. Formuj kulki bułeczek o średnicy około 5 cm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.

7. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw na kolejne 15-20 minut, aby ponownie wyrosły.

8. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i zimne masło aż uzyskasz konsystencję kruszonki.

9. Posyp bułeczki równomiernie kruszonką.

10. Wstaw bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

11. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

12. Gotowe! Możesz teraz cieszyć się smacznymi bułeczkami drożdżowymi z kruszonką!

Podobne przepisy

bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką
bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką
bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
bułeczki mleczne drożdżowe
bułeczki drożdżowe z olejem