Przepis na bułki bezglutenowe 📖
Oto prosty przepis na bułki bezglutenowe:Składniki:
- 300 g mąki bezglutenowej (np. mąka z ryżu, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 200 ml maślanki (lub zamiennik mleka roślinnego)
- 60 ml oleju roślinnego (np. oliwa z oliwek)
- opcjonalnie: dodatki jak pestki słonecznika, siemię lniane, suszone owoce
Instrukcje:
1. W większej misce wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnej misce ubij jajka, dodaj maślankę (lub mleko roślinne) oraz olej. Dobrze wymieszaj.
3. Powoli dodawaj mieszaninę mokrych składników do mąki, ciągle mieszając łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Jeśli chcesz, teraz dodaj dodatki jak pestki słonecznika, siemię lniane lub suszone owoce. Delikatnie wymieszaj.
5. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Za pomocą dwóch łyżeczek formuj małe bułeczki i układaj na blasze.
7. Wstaw bułki do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180°C, funkcja góra-dół) i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste na wierzchu.
8. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je, aby ostygły. Możesz jeść je na ciepło lub zimno.
Smacznego!