Przepis na bułki na parze 📖
Przepis na bułki na parze:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- około 300ml ciepłej wody
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostaw na 5-10 minut, aż drożdże się aktywują i powstanie pianka na powierzchni.
3. Dodaj drożdże rozpuszczone w wodzie oraz olej do suchych składników w misce. Zacznij mieszać, aż składniki będą połączone.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Uformuj ciasto w kulę i włóż je do dużej miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta przekształć je ponownie na stolnicy, aby usunąć powietrze, a następnie podziel na mniejsze kawałki, z których ulepszysz bułki o żądanej formie.
7. Przygotuj garnek z gotującą się wodą i ustaw sitko na jego brzegu. Ułóż bułki na sitku, przykryj pokrywką i gotuj na parze przez około 15-20 minut, aż będą miękkie i sprężyste.
8. Po ugotowaniu na parze, ostudź bułki przez kilka minut przed podaniem.
Bułki na parze są gotowe do podania! Możesz je serwować jako zdrowy i smaczny dodatek do różnych potraw. Smacznego!