Przepis na buraczki wielkanocne 📖

Przepis na buraczki wielkanocne:

Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Buraki należy umyć i obrać, następnie pokroić na cienkie plasterki.
2. Plasterki buraków umieścić w garnku, dodać ocet, cukier i sól, a następnie zalać wodą tak, aby przykryły buraki.
3. Zawartość garnka zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż buraki będą miękkie.
4. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, następnie smażyć na małym ogniu, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
6. Gotowe buraki odcedzić i przelać do miski.
7. Do miski dodać smażoną cebulę i czosnek, a następnie delikatnie wymieszać.
8. Buraczki można podać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do wielkanocnych dań.

Smacznego!

Podobne przepisy

gotowane buraczki
buraczki na wielkanoc
buraczki zasmazane
buraczki pasteryzowane
kiszone buraczki