Przepis na kiszone buraczki 📖

Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
2. Do naczynia słoikowego włożyć buraki, przycisnąć je mocno i wlać wodę, tak aby całość była zanurzona.
3. Dodać sól, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
4. Przykryć słoik gazą lub pokrywką z dziurką, aby powietrze miało dostęp do buraków.
5. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce na około 3 dni, w trakcie których buraki ulegną fermentacji.
6. Po upływie 3 dni słoik przenieść do chłodnego miejsca i kiszone buraczki pozostawić tam na około 2-3 tygodnie, aż uzyskają pożądany smak i konsystencję.
7. Jedzenie kiszonych buraków wpływa korzystnie na trawienie i układ odpornościowy.

Podobne przepisy

buraczki na wielkanoc
gotowane buraczki
buraczki wielkanocne
buraczki zasmazane
pieczone buraczki